saray helvası

kandil günlerinin en tatlı ikramlarından biridir helvalar.bu kandilde ben de saray helvası hazırlayıp komşularımıza dağıttım.saray helvasının lezzeti süper ama oldukça kalorili ölçülü yemekte daha doğrusu pişirip dağıtmakta fayda var.yoksa hepsini gidip gelip yiyip bitirme ihtimaliniz yüksek.bir de çok ama çok susatıyor bütün tatlılar gibi :)yapılışını aşama aşama resimledim.biraz sabır ile siz de bu harika helvayı hazırlayabilirsiniz.
.
malzemeleri her evde bulunabilecek basit malzemeler.ben gül suyu ile aroma verdim isterseniz incecik çekilmiş
ceviz,fındık,fıstık,badem kullanabilirsiniz..tercih sizin. 
saray helvası
  • 3 kase un
  • 1 kase pudra şekeri
  • 125 g.tereyağı
  • gülsuyu
  1. büyük bir tencereye unu ele.
  2. 30 dk.un sararana kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavur.(kısık ateşte)
  3. ocaktan al.tereyağını ekle.
  4. ılıyınca pudra şekeri ve gülsuyu ekle yoğur
  5. streç film ya da naylon serdiğin bir kalıba (20 cm.lik) bastır.
  6. baklava şeklinde dilimle.
  7. naylonla üstünü de kapat.
  8. dolapta beklet.
  9. nazik davran dağılır yoksa.
afiyet olsun!

***kase paşabahçenin fırına giren cam kasesi ikili kapaklı olarak satılıyor onlardan.kenarları tırtıklı olanlardan değil.

 palace halva

halva ,halvah  or helva is an Eastern sweetmeat based on ground into a smooth paste and then mixed boiled syrup. but  this recipe needn't  syrup.on ceremonical days ,muslim people bake halva,simit or lokma (a yeasted sweet desert).yesterday was Berat kandil. -is an important night for muslim people and I baked palace halva.I shared the halva with our neighbours.
this halva is very delicious but full with calorie too..it takes some time but the final is perfect.I took lots of photos gradually.I hope it will be usefull..

palace halva:
  • 3 cup plain flour
  • 1 cup powdered sugar
  • 125 g.butter
  • rose water (for flavoured and optional)
*** instead of rose water you can use granulated walnut,nut,peanut or almond...

  1. sift the flour into a large pan
  2. bake the flour until turn yellow stirring by a wooden spoon,about 30 minutes and in low heat
  3. set aside and add butter
  4. when it is warm add sugar and rose water or walnut etc.. 
  5. knead with your fingers.it seems as a crumble dough.
  6. press the dough into 8 inch pan.
  7. slice as  classic baklava dessert.
  8. cover with a plastic wrap and cool in the fridge.
  9. be polite:) because it is very crumble.
enjoy your meal!

0 comments: